De schrijver van dit boek is opgeleid als natuurwetenschapper. Hij heeft verrassende ideeën over de wijze waarop evolutionaire en revolutionaire veranderingen tot stand komen. Volgens de wetten van de logica namelijk, en volgens een systeem dat de schrijver vergelijkt met een eindeloze trap. Vanuit chaos en entropie ontstaat orde. Niet alleen in het fysieke domein maar uiteindelijk ook in de antroposfeer en in de cultuur.
Het kan zeker beter. Naar een Europese Culturele revolutie
Jan Brouwer
isbn: 9789493183445
hard back, 288 pagina's
vormgeving: Studio Vincent van Baar
prijs: 24,50
verschijnt op 19 juli 2025
Foto: Ineke Hulshof (2005)
Auteur Jan Brouwer combineert zijn kennis van wis- en natuurkunde met wat hij weet van filosofie, economie, cultuur en geschiedenis. Dat levert een caleidoscopisch beeld op hoe veranderingen ontstaan. In Het kan zeker beter. Naar een Europese culturele revolutie zoekt Brouwer naar oplossingen en verbindingen. ‘Onheilsprofeten zijn er al genoeg, we moeten kijken hoe het beter kan in de wereld,’ zegt hij.
Dit boek geeft niet alleen blijk van een eruditie die tot iets gediend heeft. De schrijver maakt eveneens met humor en wijsheid gebruik van vijftig jaar werkervaring op hoog politiek-bestuurlijk niveau en hij vertelt nuchter en deskundig over zijn jarenlange activiteiten als onderzoeker, bestuurder en organisator op het gebied van kunst en cultuur in binnen- en buitenland. Darwin, Descartes, Dawkins en tal van andere denkers komen voorbij. Maar steeds blijft de toon van de schrijver lichtvoetig. Dat heeft veel te maken met de vrijmoedige wijze waarop hij zijn eigen leven en werk durft te combineren met de inzichten die hij uit boeken heeft verworven en zijn reizen over de wereld.
Het kan zeker beter is een boek dat iedereen moet lezen die wil geloven in een gezamenlijke toekomst en een gezamenlijk Europa.
'Onheilsprofeten zijn er al genoeg, we moeten kijken hoe het beter kan in de wereld'
Jan Brouwer
Jan Brouwer (1950) studeerde cum laude af aan de faculteit toegepaste wiskunde van de Universiteit Twente. Nadien was hij werkzaam in het onderwijs, een academisch ziekenhuis, het Ministerie van VROM en was hij directeur van onderzoeksbureau ABF Research. In die periode maakte hij vele toekomstverkenningen en deed mee aan een groot aantal experimenten op diverse gebieden, zoals Nederland Nu Als Ontwerp, het Metropolitane Debat, Bovenstad en het project zelforganisatie gaat niet vanzelf. Vanaf 2008 was hij directeur van ABF Cultuur en deed ook daar talloze experimenten zoals de cultuurimpuls stedelijke vernieuwing, kunst in de wijken en Nieuwe Rijkdom.
Hij was adviseur van diverse Europese Culturele hoofdsteden, lid van de Raad voor de Leefomgeving en voorzitter van het cultureel centrum Prinsenkwartier met tentoonstellingen, debatten, een kunstsuper, optredens en diverse cursussen. Nadien heeft hij zich toegelegd op het schrijven van boeken, zoals De Eindeloze Trap en Rekenen aan de Stad. In 2025 verschijnt zijn boek Het kan zeker beter: Op weg naar een Europese Culturele Revolutie. Hierin schetst hij een verrassend nieuw wereldbeeld, met andere waarden en een nieuwe rol voor kunst, politiek, wetenschap en religie.