160 pagina's
gebonden
isbn 9789072603395
Verschijnt 4 mei 2014
in aanwezigheid van burgemeester Den Oudsten
Bijna vijfentwintig jaar geleden overleed Dirk van der Meer (1906-1989). Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Enschede ambtenaar ten stadhuize en deed wat hij vond dat hij moest doen. Het begon met het achteroverdrukken van distributiebonnen voor onderduikers. Al snel was hij zeer actief in het verzet, onder andere met het in veiligheid brengen van krijgsgevangenen en piloten. Het leverde hem de Medal of Honour en het Verzetsherdenkingskruis op. Na de oorlog kwam het niet tot eerherstel voor Van der Meer. Dat het Enschedese college zo lang geweigerd heeft hem te danken voor zijn verzetswerk, heeft hem zijn leven lang dwarsgezeten. Het is de vraag in hoeverre andere verzetsmensen in andere gemeenten hetzelfde meegemaakt hebben. De Enschedese oud-stadsarchivaris Ties Wiegman deed jarenlang bronnenonderzoek en schetst in dit boek een beeld van de ambtelijke strijd die Van der Meer gevoerd heeft. Zeer belangrijk is een tweede beeld dat oprijst uit het archiefmateriaal en uit de gesprekken met Van der Meer. Het lijkt er namelijk op dat een groep binnen het Enschedese verzet rond de bevrijding het slachtoffer is geworden van liquidaties door een andere verzetsgroep.
De aanleiding zou zijn geweest dat dokter Hendrik Arend Thiadens en belastinginspecteur Jan Harm Bosch beiden zouden hebben gesuggereerd na de oorlog wel eens een boekje open te zullen doen over het gedrag van leden van de andere verzetsgroep. Thiadens en Bosch zijn beiden vermoord onder vreemde omstandigheden.
In 1985 publiceerde oud-stadsarchivaris Ties Wiegman zijn boek Enschede 1940-1945. Bijna dertig jaar later boekstaaft hij de lotgevallen van Dirk van der Meer. Het persoonlijke getuigenis van Van der Meer en veel origineel illustratiemateriaal uit de tijd maken dit boek over de oorlog in Enschede confronterend.
De moord op Pieter Kaay, politie-officier, gepleegd door het verzet, op zaterdag 3 juli 1943. Verzetsmensen in Enschede en omgeving hebben er nooit over gesproken. De liquidatie had grote gevolgen voor politiemensen van het Enschedese Korps. Op 26 augustus 1940 trad Kaay toe tot het NSB Rechtsfront en op 1 augustus 1941 werd hij lid van de NSB. Hij werkte zoveel mogelijk samen met de Duitse Sicherheits Dienst. Deze liquidatie werd uitgevoerd door twee leden van een Amsterdamse verzetsgroep, CS 6, Reina Prinsen Geerligs en Louis Boissevain.