Dertien muziekzkv's
gebonden
met luistercd
48 pagina's
isbn 9789072603319
Tekeningen
Peter van Straaten
Muziek
Federico Mompou
Piano
Marcel Worms
Fragment uit het artikel van Gijsbert Kamer over Crossing Border in Den Haag op 15 en 16-11-2013 (de Volkskrant 18-11 2013)
Opsteker voor korte verhaal Geen grote, exclusieve namen op het boek- en muziekfestival Crossing Border, maar wel een fijn college van Joost Zwagerman plus A.L. Snijders, de Meester van het Zeer Korte Verhaal.
‘…die timide, bijna nederig bekende nog veel te moeten leren en zelfs toegaf dat zijn debuutbundel vooral vorm was en weinig inhoud. Dat gold zeker niet voor het optreden van A.L. Snijders, die met pianist Marcel Worms op het festival uiteindelijk de meeste indruk maakte. De meester van het Zeer Korte Verhaal las een aantal fraaie radiocolumns voor, die werden afgewisseld met wonderschone pianominiatuurtjes.
Een prachtige combinatie van muziek, poëzie en verfijnde voordracht. En het ging ook nog eens ergens over. Neem nu deze slotregel na een tekst over een niet nader genoemde politieke partij die angst en onverdraagzaamheid als ‘welkome gasten’ kent: De gezonde Hollandse jongens gaan een mooie toekomst tegemoet. De partij wacht.
Die hakte erin, net als de opeens iets hardere pianonoten die erop volgden. Heel simpel en klein, maar doeltreffend. Het korte verhaal is een kunstvorm die Crossing Border dit jaar een mooie stimulans heeft gegeven.'
Louis Behre (directeur van Crossing Border Enschede) ontvangt uit handen van AFdH-uitgever Paul Abels het eerste exemplaar van De hartslag van de aarde (foto Hannie van Herk)
A.L. Snijders leest voor uit De hartslag van de aarde (foto Hannie van Herk)
Marcel Worms speelt Federico Mompou (foto Martien Frijns)
Marcel Worms
speelt Secreto van Federico Mompou.
In november 2013 las A.L. Snijders zijn 150e zeer korte verhaal voor bij de KRO op radio 4. Een goede aanleiding om zijn mooiste stukken over muziek te verzamelen en met hem de studio in te gaan. Dat leverde deze serie roerende verhalen over muziek en stilte op. Snijders leest op de bijgevoegde cd de dertien stukken voor. Daarnaast bevat de cd veertien zeer verrassende korte pianowerken van de Catalaanse componist Federico Mompou (1893-1987). Ze worden vertolkt door pianist Marcel Worms, Mompou-kenner bij uitstek.
Speciaal voor De hartslag van de aarde maakte Peter van Straaten vijf prachtige tekeningen. Hij is een liefhebber van het werk van Snijders. Maar als we alles overzien, is dit toch vooral een boek vol muziek. In een inleidend vraaggesprek vertelt Snijders hoe en waarom hij graag samenwerkt met allerlei musici. Marcel Worms ontvouwt in een lang interview op welke wijze hij in aanraking kwam met de bijzondere muziek van Mompou. Hij bracht drie cd’s met diens muziek uit. De hartslag van de aarde is het fraaie resultaat van een samenwerking waarbij muziek, beeld en literatuur als vanzelf bij elkaar gekomen zijn.
Federico Mompou (1893-1987)
speelt Mompou Musica Calliada
Boek 1-9.
A.L. Snijders doet in zijn vijf minuten op dinsdagochtend precies dát wat radio zo magisch maakt: met zijn stem en met zijn verhaal creëert hij een beeld in mijn hoofd en in het hoofd van de luisteraars, er komt geen camera aan te pas. De muziek daarna – door de programmamakers toepasselijk uitgezocht – geeft ruimte om verder te fantaseren, zelf aan te vullen.
Margriet Vroomans, presentator KRO De Ochtend van Vier
In samenwerking met AFdH Uitgevers selecteerden Frank de Munnik en Mariëlle van Kilsdonk van de KRO uit het werk van A.L. Snijders dertien zkv’s over de thema’s muziek en stilte. Het idee om voor de zkv's van Snijders de muziek van Mompou te gebruiken, stamt van KRO-muzieksamensteller Frank de Munnik.
Hier kunt u een promotiefragment beluisteren.