De eindeloze trap laat trede voor trede zien hoe orde uit chaos is ontstaan en hoe sinds het begin der tijden eerst logica tot stand kwam en vervolgens steeds complexere structuren met allerlei vormen van zelforganisatie. Uiteindelijk was er het kennisdier mens, uit kennis naar voren gekomen en in staat tot het vergaren en maken van kennis.
Het doel van dit boek is een nieuwe methode te laten zien die niet alleen werkt in het fysieke domein zoals de beroemde methode van Descartes uit de 17e eeuw maar een methode die geldig is in alle domeinen van kennis.
De nieuwe methode vergt ook een nieuwe manier van denken: organisch in plaats van het mechanische denken van Descartes. Om deze nieuwe werkwijze te verduidelijken passeren denkers als Aristoteles, Kant, Darwin, Wittgenstein en Einstein de revue en worden grote inzichten aan kleine gekoppeld met glasheldere voorbeelden. Al met al levert de consequente methodiek een nieuw en verbindend inzicht: De eindeloze trap is het beeld dat ons toont hoe kennis ons leven bepaalt en hoe vooruitgang in kennis mogelijk wordt.
'De eindeloze trap is veel leuker dan
Bill Bryson die teveel niet terzake
doende details geeft.'
Jan Brouwer (1950) studeerde toegepaste wiskunde.
Sinds 2008 is hij directeur van ABF Cultuur te Delft.
Voor kenniswerkers, kunstenaars, onderzoekers, adviseurs, ontwerpers en alle andere kennisdieren kan De eindeloze trap nieuwe en bruikbare inzichten bieden. Wie na wil denken over de oorsprong, ontwikkeling en vorming van kennis vindt in dit verrassende boek een kapitaal aan ‘mindfood’.