Op 13 december 2009 verscheen Bordeaux met ijs, A.L. Snijders' nieuwe boek met zeer korte verhalen. Dankzij Snijders is het zkv een verfrissend nieuw genre in de Nederlandse letteren geworden. Dat heeft alles te maken met de storm aan publiciteit en de zeer lovende reacties op zijn verhalen. Daarnaast blijkt het publiek erg te genieten van zijn optredens. Marcus Müller illustreerde het boek met 21 tekeningen. Erf en woning van de auteur zijn op een bijzondere wijze verbeeld.
Kees Fens over Snijders' eerste bundel zkv's: ‘meesterstukjes waaruit geen woord gemist kan worden (…). Het begint direct en eindigt precies met de juiste zin (…) – een zeer goed boek.’
Drie tekeningen van
Marcus Müller
in Bordeaux met ijs
zkv
22.01.2005
Geheimtaal
We moeten leren meer te zien, meer te horen en meer te voelen, schreef Susan Sontag in 1966 in Against interpretation, de polemiek die haar in één klap de status van intellectuele diva bezorgde. In een associatieve stijl beklaagde Sontag zich over de neiging van critici om een kunstwerk tot in de kleinste de tails te analyseren op zoek naar de ‘verborgen’ betekenis. Die obsessie met een dieperliggende essentie zag Sontag als een gevolg van Plato’s afwijzing van kunst als aftreksel van de toch al onvolmaakte werkelijkheid. Om de kunst te redden is het onderscheid tussen vorm en inhoud geboren – met vorm als de onvolmaakte nabootsing, minderwaardig aan de dieperliggende ‘moraal van het verhaal’. Om die betekenis te doorgronden is vervolgens een goede verstaander nodig.
Ik ben het met Plato eens, de kunst moet afgeschaft worden. En als dat niet kan, laten we er dan in ieder geval niet meer over praten. Ik ril als ik de geheimtaal over de nieuwe poëzie van Kouwenaar lees. Ik zie geen verschil met de autopagina van de krant.
In de sneeuw
Sofia, Bulgarije
Zo ver reikt het boek.